Sterretjes veilig afsteken? Zo doe je dat!

Veel van de ongelukken bij kinderen gebeuren tijdens het afsteken van sterretjes. Je kunt tegenwoordig bijna in iedere winkel sterretjes kopen. Zo worden ze aangeboden in supermarkten en vind je ze in de verpakking van een kindervuurwerk pakket. Echter kan je je afvragen of dit niet een misleidende term is. Een aantal tips als je met kinderen sterretjes gaat afsteken.

Sterretjes zijn geen koud vuur

Sterretjes gebruiken tijdens oud en nieuw of een feestje kan heel onschuldig lijken en soms wordt het met de misleidende term “koud vuur” omschreven. Zo geven de vonkjes op de huid alleen maar een lichte sensatie met het gevoel van een speldenprik. Dit is zo omdat de deeltjes van de vonk heel klein zijn en weinig warmte energie bevatten. Na aanraking met de huid koelt het snel af. Maar de verbranding van het hart van de vlam heeft echter een hoge temperatuur wat op kan lopen tot 1500 graden. Dat betekent dus dat er helemaal geen sprake is van de term “koud vuur”.

Op welke manier kun je sterretjes veilig gebruiken?

Het eerste belangrijke bij sterretjes afsteken is dat je als volwassene je kind goed in de gaten moet houden en dat je geen sterretjes afsteekt met kinderen onder de vijf jaar. Steek nooit meer dan een sterretje tegelijk aan. Als je meerdere sterretjes afsteekt, dan heb je de kans dat er vlammen ontstaan. Laat kinderen niet lopen met gedoofde sterretjes, want de stokjes van ijzer kunnen namelijk nog lang heet blijven. Steek de gedoofde stokjes in het zand of water. En gebruik sterretjes binnen alleen als dit op de verpakking staat aangegeven. Dit vanwege de rook en het gevaar dat de vonkjes meubels in brand kunnen steken. Bij Vuurwerkland.nl vind je een ruim aanbod sterretjes.

Sterretjes afsteken is en blijft een hele mooie traditie

In sommige situaties, zoals oud en nieuw of een verjaardagsfeestje, horen sterretjes. Niets is zo mooi om de spannende gezichten van kinderen te zien tijdens het afsteken van dit vuurwerk. Sommige kinderen kunnen niet wachten op het afsteken van sterretjes en sommige vinden sterretjes afsteken heel spannend. Belangrijk als volwassene en ouder is dat je weet wat het gevaar is en dat je daar alert op bent. Belangrijk blijft toezicht, want sterretjes zijn geen speelgoed.

Admin
Geen reacties
Posted in:
Feesttips
Comments
There are no comments yet.
Write a comment
Your comment
Name
Email